2016. augusztus 17., szerda

A Szerencsi Vár és Várkert

Szégyellem magam, mert fél órára van ez a gyöngyszem lakóhelyemtől, és eddig nem láttam. Idén nyáron lehetőségünk adódott egy családi napot Szerencs Várában eltölteni, sok-sok gyerekprogrammal és egyéb érdekességgel kísérve, közben a Várat is bejártuk, megcsodáltuk a gyönyörű Várkertet.

A gyerekeim alig akarták otthagyni a nap végén, annyira jól érezték magukat!

Röviden itt olvashattok a Várról: http://www.szerencs.hu/varos/latnivalok/rakoczi-var

Én inkább megint családok, gyerekek szempontjából szeretnék pár mondatot írni a helyről.

A Vár megközelítése rendkívül könnyű, Szerencs város szívében, lakóépületekkel körbe véve (pl. Nagyvázsony, Várpalota, Diósgyőr, Gyula, Sárospatak Vára is ilyen ) helyezkedik el. Nem kell a megtekintéséhez egyetlen emelkedőt sem megmászni. Elsősorban lakóvárként működött, nem annyira védelmi célból. Babakocsival, kerekesszékkel is bejárható, megtekinthető.

A Vár nekem nagyon hasonlít a híres Sárospataki Várhoz, míg ez sok turistát vonz, addig a Szerencsi Várat alig-alig ismerik. A hasonlóság a reneszánsz jellegből adódik leginkább. Kiállítások és egyéb attrakciók kaptak helyett a dupla udvaros Vár területén. A gyerekek számára viszont a Várkert ami igazán feledhetetlen lehet a csodaszép, elvarázsolt tündérekként a vízpart szélén álló göcsörtös arcú fűzfákkal, a forgatható malomkerékkel, a teknősbékás, tavirózsás tóval. A miliő mesebeli.

A séta után, ha egy jó sütire, vagy finom míves fagyira vágyunk, ajánlani tudom a Halász Cukrászdát, mely nem messze található a Vártól.

Néhány fotó, hogy senki se hagyja ki a Várat és a Várkertet, aki Szerencs felé jár:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése