2015. szeptember 16., szerda

Sütőtök a konyhában  (tippek)
 
 
Megint egy olyan zöldség, amit tilos (lenne) mellőzni az ősz során. Már megsütve is nagyon finom, egészen kicsi babák is ehetik, nekik lehet burgonyával, husival, más zöldséggekkel variálva főzeléknek elkészíteni.
 
Nálunk nem telik el úgy az őszi-téli időszak, hogy a következő ételeket ne készítsem el:
 
1. sütőtök krémleves
Sokféle változata van, szeretek hozzá pici gyömbért és/vagy szerecsendiót is reszelni, nemcsak pirított kenyérkockával, hanem reszelt füstölt sajjtal megszórva is fenséges! Lehet liszttel és burgonyával is sűríteni, tejföllel vagy tejszínnel habarni.
 
2. sütötökös muffin
vagy bármilyen kevert tésztát gazdagíthatunk sütőtökkel, aminek a tésztájába előre megsütött tök belsejét keverünk, csodaszép sárga és édes lesz tőle a tészta. Fahéjért, gyömbérért, reszelt narancs, citromhéjért kiált ez a muffin a sütőtökkel, de mazsola is jó barátja.
 
3. sült zöldséges köleskása
A kölest pároljuk (mintha rizst főznénk), és mellé apróra vágott zöldségeket: sütőtök, sárgarépa, paszternák (ezek mindegyike rendkívül édes, ha megsül!!!), zeller, fehérrépa megsütünk a sütőben, az egészet összekeverjük. Ez így egytálételként is finom lehet, ha vegetáriánusok vagyunk, de sült húsok mellé is kiváló köret.
 
4. Burgonyapüré sütőtökkel
Szintén natúr sült húsokat jól feldobja az enyhén édes burgonyapüré, ha sütőtökkel vegyesen készítjük.
 
5. Csicseriborsós sütőtök
Igazi egytálétel, téli vacsorának ideális, ha a főtt csicseriborsót (lehet így kapni konzervként, én személy szerint egyszer egy nagyobb adagot kuktában megfőzök, és néhány adagot lefagyasztok, nem kell belőle sok, mert rendkívül laktató!) hagymával pirított sütőtökdarabkákkal paradicsomos mártásban kínálunk (eddig vegán a recept), ezt virslivel, kolbásszal is gazdagíthatjuk.
 
6. Sütőtökös pite
Bármilyen vajas tésztához tölteléknek ideális a sütőtök, almával/dióval/naranccsal/körtével kombinálva.
 
Természetesen  az ősz-tél folyamán fotókat mindenképpen mellékelek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése